Unie kapitálových trhů - Mikulka, Martin (2021)
Tato diplomová práce se zaměřuje na Unii kapitálových trhů jakožto jednu z priorit Evropské unie. Účelem projektu Unie kapitálových trhů je zejména rozvíjet kapitálové trhy členských států EU. Hlavním cílem této diplomové práce je analyzovat opatření přijatá v rámci Unie kapitálových trhů a zkoumat, jak by tato opatření mohla přispět k větší integraci a většímu rozvoji kapitálových trhů EU. Diplomová práce se dělí na čtyři části. První část popisuje teorii fungování kapitálových a finančních trhů, berouc při tom v potaz specifika Evropské unie. Druhá kapitola identifikuje problematické faktory, kteréžto se v minulých letech vyskytovaly na kapitálových trzích EU. Třetí a čtvrtá kapitola pak analyzují na jedné straně příčiny těchto problematických faktorů a na straně druhé kroky, které byly přijaty v rámci Unie kapitálových trhů jakožto odpověď na tyto problémy, a zkoumají, jak by tyto kroky mohly podpořit integraci a rozvoj kapitálových trhů napříč Evropskou unií.