Příčiny deindustrializace Velké Británie ve 20. století - Mytrjuk, Roman (2021)
Tato bakalářská práce se zabývá příčinami deindustrializace Velké Británie ve 20. století. Zaměřená je zejména na vládní kroky a vyhodnocení jejich vlivů na úpadek britského průmyslu. Práce je rozdělena do tří kapitol. V první kapitole je představen historický přístup k roli státu v ekonomice a následně je popsána problematika vládních opatření. Druhá část chronologicky uvádí a vyhodnocuje jednotlivá opatření britské vlády, a to přímo cílené na průmysl, tak i nepřímé vládní kroky, které dané odvětví ovlivnily. Ve třetí kapitole je nejprve pozornost zaměřena na společné příčiny deindustrializace jako fenoménu rozvinutých ekonomik a následně jsou rozebrány příčiny, které vedly k hlubšímu úpadku britského průmyslu než v ostatních rozvinutých zemích.