Robustní regrese - identifikace odlehlých pozorování - Hybnerová, Štěpánka (2021)
Diplomová práce se zabývá robustní regresí – identifikací odlehlých pozorování. V práci jsou představeny vybrané robustní metody regresní analýzy, základní vícerozměrné metody identifikace odlehlých pozorování a robustní metody identifikace odlehlých pozorování založené na robustních regresních odhadech. Představené metody jsou aplikovány na vybrané sociální a ekonomické ukazatele za rok 2018. Data poskytují informace o 27 členských státech Evropské unie, které byly jejími členy k říjnu roku 2020. Hlavním cílem této práce je poskytnutí přehledu robustních metod pro identifikaci odlehlých pozorování v regresi, základních vícerozměrných metod identifikace odlehlých pozorování a následné zhodnocení odlišností v získaných výsledných identifikovaných pozorováních ve zkoumaných datech. Mezi další cíle práce patří poskytnutí přehledu a popsání metod vybraných robustních regresních odhadů, na kterých jsou dále založeny zmiňované robustní metody identifikace odlehlých pozorování. Dalším dílčím cílem je porovnání základních a robustních metod identifikace odlehlých pozorování. Práce je rozdělena na dvě části. První část diplomové práce obsahuje teoretické vysvětlení statistických metod. Vybrané metody jsou následně využity pro praktickou aplikaci v její druhé části, a to za účelem vyhodnocení jejich výsledků a jejich schopnosti odhalení odlehlých pozorování v datovém souboru.