Americko-iránske napatie počas vlády Donalda Trumpa - Bečkerová, Alica; Eichler, Jan, 1952-; Dubský, Zbyněk, 1974-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2021)
Donald Trump bol 45. prezident Spojených štátov amerických. Počas jeho vlády došlo k zvyšovaniu napätia vo vzťahoch medzi USA a Iránom. Svojou rétorikou D. Trump naznačoval, že iránsky režim je nepriateľský a nebezpečný pre medzinárodne spoločenstvo. Cieľom tejto diplomovej práce je zistiť, či kroky zo strany prezidenta Trumpa mali spôsobiť zmenu režimu v Iráne. Práca poukazuje na to, že politika zmeny režimu môže byť implementovaná aj iným spôsobom, ako len vojenskou intervenciou. V zahraničnej politike USA voči Iránu vojenský zásah absentuje, no aj tak sme sa počas vlády D. Trumpa niekoľkokrát stretli s hrozbou vojenského stretu. Aj keď napätie nevyústilo do použitia sily, zmena režimu pod nátlakom môže nastať aj zmenou vonkajších a vnútorných faktorov. Zámerom tejto práca je zistiť, či zmena režimu vyvolaná zo zahraničia môže mať aj inú podobu, ktorá vychádza z teórie systémov.
Vedoucí práce: Jan Eichler
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2021
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2021
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní politika a diplomacie [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses