Influencer marketing na sociální síti Instagram - Chudějová, Tereza (2021)
Tato práce se zabývá influencer marketingem na Instagramu. Pozornost je věnována především československé scéně. Cílem práce je zanalyzovat aktuální situaci influencer marketingu na Instagramu v České a Slovenské republice. Bakalářská práce je rozdělena na dvě části – teoretickou a praktickou. V teoretické části je představena historie sociálních sítí a aktuální online sociální sítě. Dále je podrobněji popsána sociální síť Instagram – její historie, grafické uživatelské rozhraní a funkce. Následně je definován influencer marketing a pojem influencer, jsou popsány typy influencerů a spoluprací firem s nimi, a nakonec je představena právní regulace influencer marketingu v České republice. V praktické části práce jsou stanoveny výzkumné otázky a je provedena analýza influencer marketingu na česlovenské instagramové scéně z pohledu běžných uživatelů Instagramu dotazníkovým šetřením a z pohledu samotných influencerů prostřednictvím rozhovorů. Výsledky výzkumu jsou následně vyhodnoceny v diskuzi a jsou zodpovězeny výzkumné otázky. Analýza ukazuje, jaký pohled mají uživatelé Instagramu na influencer marketing, jak se tyto názory liší na základě jejich věku a v jakých aspektech influencer marketingu se shodují nebo rozcházejí názory a pohledy samotných influencerů.