Skandinávský sociální model na příkladu Nizozemí - Gajanová, Natálie (2021)
Evropské země můžeme rozdělit do čtyř socio-ekonomických modelů: skandinávského, kontinentálního, anglosaského a středomořského. Každý z nich se liší úrovní redistribuce příjmů, regulací na trhu práce i zboží a služeb a přístupu k zodpovědnosti jednotlivce. To se projevuje v rozdílné struktuře vládních výdajů i příjmů nebo makroekonomických ukazatelích zemí. Diplomová práce se konkrétněji zaměřuje na skandinávský model a Nizozemské království, jelikož díky své sociální politice se Nizozemsko nejvíce podobá skandinávským zemím, i když geograficky tomu tak není. Cílem této diplomové práce je charakterizovat pojetí sociálního státu v Evropě (tzv. Evropského sociálního modelu), charakterizovat a porovnat čtyři socio-ekonomické modely a zhodnotit skandinávský model na příkladu Nizozemska. Práce je rozdělena do tří kapitol. První z nich se zabývá charakteristikou socio-ekonomického modelu v Evropě, druhá kapitola charakterizuje a porovnává čtyři zmíněné modely a poslední kapitola se věnuje vlivu skandinávského modelu na vybrané charakteristiky nizozemské ekonomiky.