Zhodnocení vybraných turistických tras pro návrh moderní pěší trasy na území Moravskoslezských Beskyd - Hrabcová, Tereza (2021)
Práce se věnuje tématu certifikace pěších turistických tras. Cílem diplomové práce bylo zhodnotit vhodné trasy na území Moravskoslezských Beskyd, které by mohly odpovídat kritériím evropské certifikace pěších tras, určit problémová místa a navrhnout možnosti zlepšení v případě budoucí certifikace. Práce je strukturovaná do pěti kapitol. První část se zabývá pěší turistikou v ČR, druhá kapitola popisuje existující systémy certifikace pěších tras. Následující kapitola popisuje využitou metodiku hodnocení tras. Další částí práce je charakteristika území vybraného pro hodnocení tras. Pátá kapitola pak na základě informací z vlastního výzkumu v terénu obsahuje ohodnocení vybraných tras podle metodiky Leading Quality Trails – Best of Europe. Podle výsledků hodnocení byl poté vytvořen návrh konečné trasy, jež by se mohla ucházet o evropský certifikát.