Globální hodnotové řetězce v arabských zemích v kontextu (ne)zaměstnanosti žen v regionu - Poloprudská, Soňa; De Castro, Tereza; Grebe, Eva; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2021)
Globalizace neustále mění podobu mezinárodního obchodu, což se v dnešní době projevuje mimo jiné fragmentací produkce mezi jednotlivé státy. Jedná se o rozložení produkce v tzv. globálních hodnotových řetězcích (GVCs), které nejenže propojují takřka celý svět do produkčních řetězců, ale navíc mají vliv na ekonomický růst a rozvoj jednotlivých ekonomik, které se do nich zapojují. Z toho je patrné, že působí také jako významný zaměstnavatel v mnoha státech, což se ukazuje i ve statistikách OECD, kdy průměrně 30 % zaměstnanosti v členských zemích OECD pochází z globálních hodnotových řetězců. Tato práce zkoumá souvislosti mezi zapojením arabských zemí (region MENA) do GVCs a nezaměstnaností žen, která v tomto regionu dosahuje vysokých hodnot. První kapitola přiblíží situaci arabských žen z kulturního a regulatorního hlediska a zaměří se také na roli vzdělání jako na faktor uplatnění na trhu práce. Druhá kapitola se soustředí na trendy základních makroekonomických ukazatelů trhu práce, dále pak identifikuje problematické aspekty týkající se pracovní síly v regionu MENA. Třetí kapitola je věnována GVCs a nahlíží na roli GVCs jako na zaměstnavatele. Státy jsou následně vzájemně porovnány z hlediska míry zapojení do GVCs na základě databáze Eora-UNCTAD. Na závěr práce bude zhodnoceno, zda má zapojení arabských zemí do GVCs pozitivní vliv na zaměstnanost žen v tomto regionu či nikoliv.
Vedoucí práce: Tereza De Castro
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2021
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2021
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní obchod [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses