Vnímanie biopotravín mladými spotrebiteľmi v ČR a SR - Kršáková, Miroslava (2021)
Cieľom mojej diplomovej práce je zistiť, aké faktory sú u mladých ľudí v Českej a Slovenskej republike dominantné pri rozhodovaní o nákupe biopotravín. So zvyšujúcou sa náročnosťou na kvalitu produktov a s rastúcim environmentálnym povedomím obyvateľov sa mení aj spotrebiteľské správanie, ktorému sa v diplomovej práci venujem. Spotrebiteľské správanie skúmam pomocou Teórie plánovaného správania, ktorá slúži na porozumenie a predikciu ľudského správania. Práca je zameraná na mladých ľudí vo vekovej kategórií 20 – 30 rokov, ktorí bioprodukty nakupujú. Z výsledkov analýzy dotazníkového šetrenia som zistila, že spotrebiteľov zámer nakupovať biopotraviny najviac ovplyvňujú faktory utvárajúce spotrebiteľov postoj, konkrétne faktor zdravia, starostlivosť o životné prostredie a dobré životné podmienky zvierat a dôvera. Faktory utvárajúce spotrebiteľove subjektívne normy sa podľa výsledkov ukázali ako čiastočne ovplyvňujúce spotrebiteľov zámer nakupovať biopotraviny. Z faktorov utvárajúcich spotrebiteľovu vnímanú kontrolu, sa ukázal faktor ceny ako ovplyvňujúci zámer nakupovať biopotraviny.