Vnímanie biopotravín mladými spotrebiteľmi v ČR a SR - Kršáková, Miroslava; Král, Petr, 1979-; Henzl, Jindřich; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2021)
Cieľom mojej diplomovej práce je zistiť, aké faktory sú u mladých ľudí v Českej a Slovenskej republike dominantné pri rozhodovaní o nákupe biopotravín. So zvyšujúcou sa náročnosťou na kvalitu produktov a s rastúcim environmentálnym povedomím obyvateľov sa mení aj spotrebiteľské správanie, ktorému sa v diplomovej práci venujem. Spotrebiteľské správanie skúmam pomocou Teórie plánovaného správania, ktorá slúži na porozumenie a predikciu ľudského správania. Práca je zameraná na mladých ľudí vo vekovej kategórií 20 – 30 rokov, ktorí bioprodukty nakupujú. Z výsledkov analýzy dotazníkového šetrenia som zistila, že spotrebiteľov zámer nakupovať biopotraviny najviac ovplyvňujú faktory utvárajúce spotrebiteľov postoj, konkrétne faktor zdravia, starostlivosť o životné prostredie a dobré životné podmienky zvierat a dôvera. Faktory utvárajúce spotrebiteľove subjektívne normy sa podľa výsledkov ukázali ako čiastočne ovplyvňujúce spotrebiteľov zámer nakupovať biopotraviny. Z faktorov utvárajúcich spotrebiteľovu vnímanú kontrolu, sa ukázal faktor ceny ako ovplyvňujúci zámer nakupovať biopotraviny.
Vedoucí práce: Petr Král
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2021
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2021
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní obchod [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses