Strukturální reforma daně z přidané hodnoty a její dopad na ekonomiku Indie - Mudrová, Andrea; Čajka, Radek, 1983-; Procházka, Petr; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2021)
Diplomová práce se zabývá strukturální reformou daně z přidané hodnoty v Indii, která byla uskutečněna 1. července 2017. Cílem práce je zodpovědět výzkumnou otázku, zda reforma DPH pozitivně přispěla k ekonomickému rozvoji a měla pozitivní vliv na zlepšení konkurenceschopnosti Indie. Hlavní metoda, která je využita pro dosažení cíle práce, je statistická analýza primárních dat mezinárodních organizací UNCTAD, OECD a WB, indické národní banky a indického Ministerstva statistiky a programové implementace. Z výsledků statistické analýzy je prokázán pozitivní vliv zavedení jednotné DPH na produktivitu indické ekonomiky, na spotřebu domácností a mimo jiné na zlepšení konkurenceschopnosti indických exportérů. V rámci mezinárodní konkurenceschopnosti je v souvislosti s reformou DPH identifikováno zlepšení Indie v oblasti makroekonomické stability, v přehlednějším daňovém systému a digitalizaci veřejné správy. Z výsledků analýzy také vyplývá, že vlivem současné DPH lze očekávat příznivý regionální rozvoj a zvýšení konkurenceschopnosti lidského kapitálu v Indii.
Vedoucí práce: Radek Čajka
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2021
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2021
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní obchod [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses