Komunikace EU k Západnímu Balkánu - Hrochová, Kristýna (2021)
V roce 2020 Komise představila návrh na novou strategii pro Západní Balkán, která ve světle pandemie pouze podtrhává jeho význam pro Evropskou unii. Geopolitický a strategický význam regionu Západního Balkánu byl bezesporu posílen jak krizí migrační, tak tou kovidovou. Diplomová práce reflektuje sílící význam regionu ve vztahu k EU a konkrétně zkoumá komunikaci EU k Západnímu Balkánu, a to v období od posledního rozšiřování v roce 2013 do roku 2020. Cílem této práce je na základě analýzy strategické komunikace EU odpovědět na výzkumné otázky a identifikovat, zda se komunikace mění v závislosti na bezpečnostní hrozby. Analyzovány byly strategické dokumenty a tiskové zprávy Evropské komise, a to pomocí analýzy diskurzu, konkrétně metodou otevřeného kódování. Výsledky analýzy ukazují, že komunikace úrovně spolupráce EU a Západního Balkánu se mění v závislosti na vývoji bezpečnostních hrozeb v regionu. Nicméně integrace zemí Západního Balkánu od roku 2013 poněkud stagnuje a na Balkáně tak vzniká vakuum, které se snaží vyplnit aktéři jako Čína nebo Rusko. Oddalování integrace tak otevírá v regionu dveře partnerům, jejichž hodnoty jsou na míle vzdálené těm evropským. Přitom hodnotové ukotvení je oblastí, které má v rámci analýzy komunikace nejčetnější výskyt.