Exportní strategie ČR a její uplatnění vůči státu Izrael - Kalců, Milan (2021)
Diplomová práce se věnuje uplatnění České exportní strategie 2012-2020 vůči tuzemskému vývozu do státu Izrael. Cílem práce je zhodnotit, do jaké míry přispívá vývoz českého zboží do Izraele k naplnění Strategie za použití metody komparace vývoje statistických dat českého vývozu. Tuzemský vývoz do Izraele jako země mimo vnitřní trh EU bezpochyby přispívá k teritoriální diverzifikaci exportu, což je v souladu s primárním cílem Strategie. Na druhé straně během období platnosti Strategie došlo ke zvýšení produktové koncentrace tuzemského vývozu do Izraele. I přes to se však díky provedené teritoriální a sektorové analýze místního trhu jeví Izrael jako perspektivní odbytiště pro český vývoz a to především díky svému vysokému inovačnímu potenciálu. Právě úspěšné exportní operace mohou vést k novým technologiím a strategickým partnerstvím. Ty pro české vývozce následně znamenají zvýšení přidané hodnoty exportu a také růst jejich konkurenceschopnosti.