Postavení muslimských žen v mezinárodní politice - Rysová, Markéta (2021)
Tato bakalářská práce se zabývá problematikou postavení muslimských žen v mezinárodní politice, kterou považuji za jeden z největších současných globálních politických a sociálních problémů. Hlavním cílem práce je zmapovat, jak uspěly ženy z islámských zemí v mezinárodní politice. Povědomí o problematice v posledních letech stále roste, především díky médiím a sociálním sítím. Práce je rozdělena do tří kapitol. V teoretické části je objasněno pozadí problému a obecné postavení žen v muslimské společnosti na základě jejich kultury a náboženství, včetně násilí, pohledu muslimských žen na feminismus a jejich názoru na politiku. Empirická část je založena na případové studii tří muslimských zemí Blízkého východu, konkrétně Saúdské Arábii, Pákistánu a Jordánsku. Poslední kapitola se zabývá reakcemi mezinárodních a nevládních organizací a komparací zpráv ze západních a islámských médií.