Postavení muslimských žen v mezinárodní politice - Rysová, Markéta; Rolenc, Jan Martin, 1980-; Madarászová, Alexandra; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2021)
Tato bakalářská práce se zabývá problematikou postavení muslimských žen v mezinárodní politice, kterou považuji za jeden z největších současných globálních politických a sociálních problémů. Hlavním cílem práce je zmapovat, jak uspěly ženy z islámských zemí v mezinárodní politice. Povědomí o problematice v posledních letech stále roste, především díky médiím a sociálním sítím. Práce je rozdělena do tří kapitol. V teoretické části je objasněno pozadí problému a obecné postavení žen v muslimské společnosti na základě jejich kultury a náboženství, včetně násilí, pohledu muslimských žen na feminismus a jejich názoru na politiku. Empirická část je založena na případové studii tří muslimských zemí Blízkého východu, konkrétně Saúdské Arábii, Pákistánu a Jordánsku. Poslední kapitola se zabývá reakcemi mezinárodních a nevládních organizací a komparací zpráv ze západních a islámských médií.
Vedoucí práce: Jan Martin Rolenc
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2021
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2021
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní studia - diplomacie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses