Evropská identita a krize počátku 21. století. Brexit a jeho dopad na vývoj evropské identity - Vycpálková, Ina (2021)
Evropská identita i Brexit jsou komplexní fenomény, kterým se v poslední době dostává zasloužené pozornosti mezi odborníky a politiky. Přestože existující studie ukazují vliv specifické identity obyvatel Spojeného království na výsledek referenda o vystoupení z EU, výzkum opačné souvislosti – vlivu brexitové krize na evropskou identitu – chybí. V této práci je pomocí syntézy tvrzení konstruktivistických teorií evropské integrace a dosavadních empirických studií vytvořen nový ucelený model, který formuluje soubor faktorů charakteristických pro vývoj evropské identity v krizích. Ten je možné použít jako vzor pro hledání souvislostí mezi vybranou krizovou událostí a vývojem evropské identity, lepší pochopení chování evropské identity v krizích a také posouzení správnosti obecných předpovědí, které se tohoto vývoje týkají. Model posloužil jako nástroj zodpovězení hlavní otázky práce, zda a jak Brexit ovlivnil evropskou identitu. Výsledky studie ukázaly, že faktory působící na vývoj evropské identity v průběhu krizí, které byly obsažené v teoretickém modelu, se projevovaly i v brexitové krizi. Kvůli specifické povaze této krize a některým jejím zcela jedinečným dopadům však byly výrazně utlumeny jejich negativní důsledky a naopak podpořeny některé pozitivní. To může vysvětlovat nebývalý růst evropské identity v období od roku 2013 do roku 2019, který ukazují dotazníková šetření Eurobarometru Evropské komise. Tato práce nabízí kromě vlastních výsledků studie a vytvořeného modelu také podklady pro navazující výzkum jednotlivých faktorů modelu a jejich významu ve vývoji identity a také otevírá otázku, zda následující krize evropskou identitu ohrozí nebo jí naopak prospějí, podobně jako krize Brexitu.