Komparace nástrojů proexportní politiky České republiky a Kanady se zaměřením na současné trendy - Schweinerová, Ladislava; Černá, Iveta, 1979-; Hinčica, Vít; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2021)
Hlavním cílem práce je porovnat nástroje proexportní politiky České republiky a Kanady, najít shodné a rozdílné prvky, případně vyvodit doporučení, kterými by se tvůrci české proexportní politiky mohli inspirovat. Nástroji proexportní politiky se zde rozumí hlavní pilíře podpory exportu a proexportní strategie. Dílčím cílem je porovnat prvotní reakce českých a kanadských institucí podporujících export na situaci vzniklou v důsledku pandemie COVID-19. První kapitola obsahuje literární rešerši, na jejímž základě došlo k vymezení research gap. Druhá a třetí kapitola charakterizují proexportní politiky jednotlivých zemí; obsahují ekonomickou charakteristiku země včetně statistik zahraničního obchodu, dále je pozornost věnována hlavním institucím na podporu vývozu, jejich službám a aktuálním proexportním strategiím. Čtvrtá kapitola obsahuje sumarizaci a komparaci systémů podpory exportu obou zemí. Součástí páté kapitoly je vlastní výzkum, který prezentuje názory českých exportérů na současný stav proexportní politiky v ČR. Propojením závěrů z vlastního výzkumu s komparací nástrojů obou proexportních politik vyvozuji doporučení, která by mohla vést k zefektivnění proexportního systému v České republice.
Vedoucí práce: Iveta Černá
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2021
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2021
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní obchod [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses