Interkulturní kompetence - Čapková, Kateřina; Matysová, Kamila; Volfová, Jitka, 1982-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2021)
Pro firmy, v nichž působí interkulturní týmy, je získávání interkulturně kompetentního lidského kapitálu důležitým faktorem úspěchu. Tato diplomová práce se zabývá rozvojem interkulturních kompetencí na ve středoškolském vzdělávání. Jejím cílem je zjištění explicitních postojů žáků konkrétní střední školy vůči vybraným národnostním skupinám a navržení tréninkového programu sloužícího k rozvoji interkulturních kompetencí. Konkrétně byla ve výzkumu zjišťována sociální distance a připisované atributy stereotypu pro celkem pět vybraných národnostních skupin. Výsledky ukazují, že žáci mají ke sledovaným skupinám obecně nízkou sociální distanci, zaujímaná sociální distance se významně liší v závislosti na národnosti. Některým skupinám respondenti také připisují významně více negativních atributů než jiným. Navržený tréninkový program je určen k využití na konkrétní škole, může však být realizován na jakékoli jiné střední škole i při práci s dospělými.
Vedoucí práce: Kamila Matysová
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2021
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2021
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní obchod [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses