Dohoda o ekonomickém partnerství mezi EU a Japonskem a její dopady na vybrané české sklářské podniky - Blažek, Josef (2021)
Kvůli pozastavené multilaterální liberalizaci Evropská unie více spoléhá na uzavírání tzv. regionálních obchodních dohod, a to zejména na ty v komplexní podobě. Jednou z takových dohod je i Dohoda o ekonomickém partnerství mezi EU a Japonskem, která v době svého uzavření založila největší zónu volného obchodu na světě. Cílem mé práce je ověřit, zda po zavedení této dohody zaznamenaly české sklářské podniky v sektoru užitkového skla nárůst exportu či jiné efekty ve vztahu k Japonsku od její implementace do konce roku 2020. První kapitola definuje regionalismus, stanovuje jeho postavení vůči multilateralismu a charakterizuje aktuální fázi a její dopady na mezinárodní obchod. Kapitola druhá představuje nové nastavení obchodu mezi EU a Japonskem a následně toto nastavení reflektuje ve vývoji česko-japonského obchodu. Poslední kapitola se zaměřuje na sektor (užitkového) skla a na základě datové analýzy hodnotí změny v jeho obchodě; samotnou analýzu dále rozšiřuje o vlastní kvalitativní výzkum.