Posouzení věrnostního programu pro zákazníky řetězce Tesco Stores ČR a. s. - Zvoníček, Jan; Sadílek, Tomáš; Lorencová, Jana; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2021)
Tato bakalářské práce se zabývá zmapováním věrnostního programu Tesco Clubcard v České republice. Práce je rozdělena na teoretickou a praktickou část. Teoretická část se zabývá marketingovou komunikací obecně, podporou prodeje a věrnostními programy. V praktické části je představena britská společnost Tesco PLC a její dceřiná společnost v České republice. V druhé části je zmapováno fungování věrnostního programu Clubcard jak ve Velké Británii, tak i v České republice. Hlavní přínos práce představují doporučení a návrhy na zlepšení programu v České republice vyplývajících z výsledků dotazníkového šetření, ale i z vlastního pozorování, které jsou doplněny vlastnoručně vytvořenými grafickými prvky. Mimoto je také v práci uvedeno, jak je věrnostní program Clubcard vnímán jak členy programu, tak i jeho nečleny.
Vedoucí práce: Tomáš Sadílek
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2021
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2021
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní obchod [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses