Trendy v boji proti novodobému otroctví v kontextu Cíle udržitelného rozvoje č. 8. Případová studie : Kávový průmysl v Brazílii - Marková, Lucie; Sejkora, Jiří, 1985-; De Castro, Tereza; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2021)
Diplomová práce hodnotí trendy v problematice novodobého otroctví v Brazílii. Práce se zaměřuje na kávový průmysl a plnění národních a mezinárodních závazků v této oblasti v souvislosti s Cílem udržitelného rozvoje číslo osm. Práce se věnuje obecnému kontextu tématu v souvislosti s lidskými právy a Agendou 2030 a teoretickému základu novodobého otroctví. Analytická část je zaměřena na zhodnocení trendů v plnění vybraných národních a mezinárodních závazků v oblasti novodobého otroctví a predikce jejich vývoje do roku 2030, v kontextu Cílů udržitelného rozvoje. Závěry práce přicházejí s poznatky, že Brazílie využívá jasné nástroje, které významně přispívají k úspěšnému boji s dětskou prací, obchodováním s lidmi a nucenou prací v nadnárodních korporacích, nicméně zaznamenaný pokrok probíhá v pomalejším tempu, než by bylo pro naplnění SDG 8 potřebné, navíc je tento pokrok značně zpomalen probíhající pandemií COVID-19.
Vedoucí práce: Jiří Sejkora
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2021
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2021
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní politika a diplomacie [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses