Sportovní sponzoring jako nástroj marketingové komunikace - Nováková, Veronika (2021)
Tato bakalářská práce se zabývá problematikou sponzorství společnosti Česká spořitelna, a.s. ve sportovním prostředí. Zaměřuje se na konkrétní sponzorské aktivity, jejich analýzu, komparaci a vyvození předností a nedostatků jednotlivých sponzorských činností na poli sportu. Cílem bylo zhodnotit její konkrétní sponzorské aktivity a na základě toho navrhnout doporučení vedoucí ke zefektivnění sponzoringu banky. V teoretické části práce jsou popsány základy marketingové komunikace a její nástroje, sponzoring se zaměřením na specifika ve sportovním prostředí, pohled na mezinárodní trh a v neposlední řadě problematika účinnosti sponzoringu. Na teoretické poznatky navazuje analýza konkrétních aktivit České spořitelny. Následně je prostřednictvím dotazníkového šetření proveden sběr dat pro primární výzkum, který zjišťuje pohled veřejnosti na banku v asociaci se sportem a míru povědomí o společnosti jakožto sponzorovi sportovních akcí. Vlastní výzkum odhaluje rezervy České spořitelny v aktivaci sponzoringu a míru povědomí o sponzorství sportu dosahující pouze 36 %. V závěru práce jsou formulována konkrétní doporučení vedoucí ke zefektivnění sponzoringu a přiblížení se stanoveným cílům banky. Jedná se především o zvýšení aktivity na sociálních sítích, využití vlivu známých sportovců či vyšší míru informovanosti skrze televizní obrazovky.