Dopady olympijských her na cestovní ruch hostující země - Rytířová, Eliška; Kalábová, Markéta; Petrů, Zdenka, 1953-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2021)
Diplomová práce si klade za cíl stanovit dopady olympijských her na hostující zemi, a to především na její cestovní ruch a vyhodnotit, zda jsou či nejsou olympijské hry výhodné pro hostující destinaci. V první části je kladen důraz na vysvětlení pojmů sportovní cestovní ruch, mega-event a sportovní diplomacie a definování základních ekonomických, socio-kulturních a environmentálních dopadů, které se mohou v důsledku mega-eventů vyskytnout. V druhé části je práce zaměřena na olympijské hnutí, proces kandidatury, ze kterého je zřejmé, že udržitelnost a odkaz olympijských her je jedním z dlouhodobých cílů Mezinárodního olympijského výboru. Druhá část také obsahuje jednotlivé dopady, které se vyskytly během LOH Rio 2016 a projektu olympijského parku Rio-Lipno. Tyto dopady byly následně porovnány s dalšími světovými, resp. českými, událostmi. Z práce vyplývá, že pořádání olympijských her, potažmo jiných sportovních mega-eventů, je pro destinaci výhodné, avšak musí být dostatečně kvalitně promyšlené, propracované a zorganizované.
Vedoucí práce: Markéta Kalábová
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2021
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2021
Způsob přístupu: Internet
Keywords: cestovní ruch [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses