Specifika lokálních měn a jejich praktického využití - Pauch, Jan (2021)
Tato práce se zabývá reálnými aspekty fungování lokálních měn, přičemž klade důraz na problémy, s nimiž se fungující lokální měny potýkají. Podstatou práce je určit a zhodnotit tyto vlivy, navrhnout možná řešení problémů a přinést tím informace využitelné v praxi. Pro řešení byla použita data z existující literatury a výzkumu a dále provedeny hloubkové expertní rozhovory doplněné dotazníkem. Použitými metodami bylo zjištěno, že největším nebezpečím pro fungování lokální měny se jeví problém motivace a důvěry uživatelů. Hlavním přínosem této práce jsou pro praxi cenné informace, které mohou pomoci budoucím snahám o vytvoření a provozování lokální měny.