Strategická analýza firmy Kofola a.s. - Vaňková, Silvie (2021)
Cílem této bakalářské práce je zanalyzování současného postavení společnosti Kofola a.s. na trhu a zformulování doporučení pro vedení společnosti, které pomohou k navrácení tržeb na úroveň před pandemií Covidu-19 a k jejich následnému růstu. Práce je rozdělena na teoretickou a praktickou část. V teoretické části jsou rozvedeny hlavní nástroje a metody strategické analýzy aplikovány pro analýzu vnějšího prostředí, vnitřního prostředí a vnitřních zdrojů podniku. V praktické části je společnost představena a tyto nástroje a metody aplikovány na okolí společnosti Kofola a.s. Nejdříve došlo k analýze vnějšího prostředí pomocí PESTEL analýzy. Pro analýzu vnitřního prostředí jsou použity Porterův model pěti sil, analýza konkurence a analýza odvětví. K analýze vnitřních zdrojů došlo za pomoci klasifikace zdrojů, VRIO analýzy, analýzy hodnototvorného řetězce, finanční analýzy a portfolio analýzy. Na závěr je použita SWOT analýza, která shrnuje výsledky předešlých analýz, a jsou navržena doporučení, která pomohou k lepšímu fungování společnosti.