Návrh procesů a služeb projektové kanceláře - Suchá, Adéla; Chlapek, Dušan; Stanovská, Iva; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2021)
Pro efektivně řízené portfolio projektů je zásadní mít spolehlivá data, na jejichž základě je možné analyzovat zdraví a výkonnost probíhajících projektů, výsledky projektů již ukončených, ale také potenciální přínos příležitostí v případě jejich zařazení do portfolia. Ve společnosti, která nemá sjednocený přístup k řízení projektů není možné balancovat portfolio. Diplomová práce si klade za cíl navrhnout procesy a služby projektové kanceláře, a to pro konkrétní útvar velké české společnosti zabývající se vývojem softwaru a poskytování konzultací v oblasti ICT. V práci je popsána analýza současného stavu v analyzované společnosti, přičemž důraz je kladen na zhodnocení zralosti procesů pomocí P3M3 modelu. Kvantifikací úrovně zralosti procesů dochází k identifikaci slabých stránek v řízení portfolia a oblastí, na kterých je potřeba při snaze o zvýšení úrovně řízení portfolia zapracovat. V kapitole, která se věnuje návrhu procesů a služeb, jsou znázorněny vztahy mezi procesy a navrženými službami. Součástí návrhu je také prioritizace procesů a služeb pro zjištění rozsahu první ze čtyř plánovaných fází implementace. Postup analýzy a návrhu je validován manažery různé úrovně podílejícími se na řízení portfolia v analyzované organizační jednotce. Na zapracovanou zpětnou vazbu navazuje popis cílů projektu, jeho výstupů a projektový plán. Předpokládaná doba potřebná pro zřízení kanceláře, zvýšení zralosti procesů a zavedení služeb poskytujících podporu portfolia je odhadnuta na přibližně 20 měsíců. Přínosem návrhu je především užitý systematický přístup umožňující prakticky ihned začít s implementací, aniž by hrozilo nenaplnění očekávaných přínosů z důvodu podceněného rozsahu celé změny.
Vedoucí práce: Dušan Chlapek
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2021
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2021
Způsob přístupu: Internet
Keywords: podniková informatika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses