Právní postavení ombudsmana v České republice, Slovenské republice a Švédsku - Grepl, Dominik (2021)
Bakalářská práce se zabývá právním postavením ombudsmana v České republice, Slovenské republice a Švédsku. Cílem práce je ověřit rozdíly právního postavení ombudsmanů a identifikování společných rysů v jednotlivých státech. V práci jsou položeny dvě výzkumné otázky: Ve které zemi má instituce ombudsmana nejvíce zvláštních oprávnění? Ve které zemi má instituce ombudsmana nejširší působnost? Jednou z použitých metod je analýza, která zkoumá dílčí prvky instituce ombudsmana v každém státě. Metoda syntézy spojuje a shrnuje nalezené prvky dohromady pro následnou evaluaci. Na závěr je provedena komparace postavení ombudsmanů ve vymezených zemích. První kapitola se zabývá obecným vymezením instituce ombudsmana, následující tři kapitoly pojednávají o ombudsmanech ve vymezených zemích. Práce končí zodpovězením výzkumných otázek, identifikováním společných rysů a ověřením rozdílů právních postavení v jednotlivých zemích.