Analýza a srovnání kriminálních trestných činů v regionech ČR - Vávrová, Petra; Löster, Tomáš, 1980-; Bílková, Diana; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2021)
Diplomová práce se věnuje analýze kriminality v ČR v letech 2009–2019 z pohledu stavu, struktury a dynamiky. Práce je členěna do čtyř hlavních kapitol. V první kapitole jsou shrnuty základní důležité pojmy týkající se kriminality, ve druhé je sepsána metodika datových analýz. Třetí kapitola se věnuje popisu dat. Čtvrtá kapitola obsahuje praktickou část. Jsou analyzovány klíčové ukazatele – počet registrovaných trestných činů, míra objasněnosti a průměrná výše škod. Bylo zjištěno, že mezi roky 2009 a 2019 došlo k poklesu celkové kriminality. Nejvyšší index kriminality se nacházel v hlavním městě Praha a byl oproti ostatním krajům několikanásobně vyšší. Míra objasněnosti v ČR v posledních letech kolísá okolo hodnoty 45 %. Následující část se zaměřuje na analýzu majetkové kriminality v Praze v roce 2019. V další podkapitole je podrobně zkoumána hospodářská kriminalita, za kterou bylo ve sledovaném období registrováno 10,5 % všech trestných činů, které měly za následek 67,3 % objemu škod, což poukazuje na velkou společenskou nebezpečnost. V závěrečné části je provedena analýza časových řad klíčových ukazatelů. Testy sezónnosti prokázaly, že v měsíční časové řadě počtu registrovaných trestných činů a míry objasněnosti se nachází sezónní složka, v časové řadě průměrné výše škod nikoliv. Dále byly vypočteny a interpretovány sezónní indexy. Diplomová práce poskytuje přehled důležitých ukazatelů kriminality a nabízí pohled na strukturu a vývoj kriminality v ČR.
Vedoucí práce: Tomáš Löster
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2021
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2021
Způsob přístupu: Internet
Keywords: statistika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses