Sociální zabezpečení zaměstnanců a osob samostatně výdělečně činných v České republice - Bartošíková, Karolína (2021)
Tato bakalářská práce se zabývá zhodnocením postavení zaměstnance a osoby samostatně výdělečně činné v rámci jednotlivých pojistných systémů v České republice. Práce je rozdělena na čtyři hlavní kapitoly. První kapitola je věnována úvodu do sociálního zabezpečení a vymezení základních pojmů sociálního zabezpečení. V následujících kapitolách dochází k rozboru jednotlivých pojistných systémů v České republice. Pojištěnci jsou srovnáváni v rámci systému nemocenského pojištění, důchodového pojištění a veřejného zdravotního pojištění. Závěrečná kapitola pojímá pojistné systémy a postavení zaměstnance a osoby samostatně výdělečně činné z větší perspektivy a zdůrazňuje největší rozdíly mezi oběma sledovanými skupinami. Součástí závěrečné kapitoly jsou také návrhy de lege ferenda. Je zmíněn i vliv pandemie COVID - 19 na systém sociálního zabezpečení v České republice.