Efektivita protikorupčných opatrení krajín Vyšehradskej štvorky v oblasti súdnictva - Derďáková, Natália; Vymětal, Petr; Machoň, Miloslav, 1988-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2021)
Bakalárska práca približuje čitateľovi situáciu v rámci justičných systémov krajín Vyšehradskej skupiny. Konkrétne sa zameriava na protikorupčné opatrenia a ich efektivitu. Cieľom bakalárskej práce je zistiť, do akej miery sú protikorupčné opatrenia v jednotlivých krajinách úspešné pri eliminácii pokusov o ovplyvnenie nezávislého rozhodovacieho procesu súdov, nakoľko v súčasnej dobe čelí justícia vo viacerých z týchto krajín závažným výzvam. To sa podarí docieliť na základe analýzy dôvery občanov v súdnu moc, počtu kárnych konaní so sudcami ako i vďaka analýze vybraných protikorupčných opatrení. Okrem analýzy nachádzajúcej sa v tretej časti práce, sa prvé dve kapitoly venujú základným pojmom potrebným pre pochopenie problematiky. Medzi tieto pojmy zaradzujeme napríklad korupciu, súdnu moc či protikorupčné opatrenia. V závere práce sa nachádza zhodnotenie situácie v sledovaných krajinách ako i poukázanie na nedostatky pri boji s korupciou v rámci súdnictva. V prípade Českej republiky sa tieto nedostatky týkajú najmä chýbajúcej súdnej rady. V Maďarsku a Poľsku boli zistené závažné zásahy výkonnej moci do nezávislého súdnictva a na Slovensku medzi tieto nedostatky okrem viacerých odhalených prípadov korupcie zaradzujeme i zrušenie rozhodovacej imunity sudcov.
Vedoucí práce: Petr Vymětal
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2021
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2021
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní studia - diplomacie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses