Úroveň plodnosti žen ve věku 35 let a více v Česku v mezinárodním srovnání - Filipová, Veronika; Nývlt, Ondřej; Fiala, Tomáš, 1953-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2021)
Změny reprodukčního chování v České republice se projevily především v rostoucím věku matek při narození prvního i dětí dalšího pořadí. Práce se zaměří na daný vývoj po roce 1989 a popis tohoto jevu z průřezového a kohortního hlediska v mezinárodním kontextu. Dané srovnání se zaměřuje na poměr plodnosti žen do věku 35 let a nad 35 let. V další části je definováno, které kohorty se již vyznačují výrazným posunem věku při narození dítěte a následně je za pomocí modelu referenční generace zpracována kohortní analýza procesu odkladu a rekuperace plodnosti v České republice. Na základě zmíněného modelu je také provedena variantní projekce budoucího vývoje plodnosti a bezdětnosti kohort, které prozatím neukončily reprodukční období. Cílem této práce je zhodnotit a popsat změny po revolučním roce 1989 v České republice a následně nastínit možný budoucí vývoj plodnosti a bezdětnosti mladších generací narozených v letech 1978-1985.
Vedoucí práce: Ondřej Nývlt
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2021
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2021
Způsob přístupu: Internet
Keywords: ekonomická demografie [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses