UNICEF a jeho rola a aktivity v oblasti ochrany zdravia - prípadová štúdia očkovania detí v Indii a Nigérii - Jacková, Kristína; Vymětal, Petr; Machoň, Miloslav, 1988-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2021)
Cieľom tejto bakalárskej práce je zistiť mieru účinnosti aktivít UNICEF-u zamerané na ochranu zdravia detí predovšetkým v prípade ochorenia osýpok a detskej obrny v Nigérii a Indii. V práci je zvolená prípadová štúdia očkovania detí v Indii a Nigérii proti detskej obrne a proti osýpkam. V prvej kapitole je predstavený neziskový sektor a medzinárodné neziskové humanitárne organizácie. Druhá kapitola skúma ako funguje organizácia UNICEF a jej aktivity v rôznych oblastiach. V tretej kapitole sa nachádza analýza prípadovej štúdie. Keďže bola detská obrna vyhlasená eradikovaná v Indii v roku 2014 a v Nigérii až v roku 2020 práca sa snaží zistiť, aké faktory k tomu viedli a ako k tomu dopomohli aktivity UNICEF-u. Ďalšou časťou prípadovej štúdiou je očkovanie detí proti osýpkam a v práci je skúmané, ako činnosť aj UNICEF-u ovplyvňuje vývoj prípadov osýpok medzi deťmi v Indii a Nigérii. V práci je použitá popisná metóda prevažne v prvej a druhej kapitole. V tretej kapitole sa nachádza analýza činností UNICEF-u a komparácia činností a prípadov detskej obrny a osýpok v dvoch zvolených krajinách. Z práce vyplynulo, že miera očkovania proti obidvom sledovaným chorobám bola vyššia v Indii ako v Nigérii, čo predstavuje jeden z faktorov, prečo sa detskú obrnu podarilo eliminovať v Indii skôr. Zároveň je z práce možné konštatovať, že aktivity UNICEF majú pozitívny vplyv na úroveň zdravia detí vo vybraných krajinách.
Vedoucí práce: Petr Vymětal
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2021
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2021
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní studia - diplomacie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses