Plánování a řízení emisí CO2 pomocí IBM Cognos TM1 - Maršálek, Karel (2021)
Tato diplomová práce se zabývá problematikou plánování a řízení emisí CO2 ve společnosti vyrábějící automobily. Hlavním cílem je navrhnout základní principy a hlavní aspekty plánovací úlohy pro plánování emisí CO2 v automobilovém průmyslu a následně zdokumentovat a ověřit uplatnění těchto principů prostřednictvím aplikace pro plánování a řízení emisí CO2 vytvořené prostřednictvím plánovacího nástroje IBM Cognos TM1. V rámci práce je nejdříve představena problematika plánování a plánovacích úloh, načež jsou představeny a navzájem porovnány některé významné softwarové plánovací nástroje. Následně se práce věnuje analýze legislativních opatření Evropské unie pro oblast emisí CO2 v automobilovém průmyslu a analýze souvisejících standardů používaných pro měření emisí CO2 produkovaných automobily. Na základě syntézy poznatků vyplývajících z kapitol věnující se plánování, plánovacím nástrojům a legislativním opatřením Evropské unie je posléze vytvořen návrh plánovací úlohy pro oblast plánování emisí CO2 v automobilovém průmyslu. V poslední části práce je praktická aplikovatelnost tohoto návrhu plánovací úlohy zdokumentována a ověřena prostřednictvím existující aplikace pro plánování a řízení emisí CO2, která je pro tuto problematiku používána nejmenovaným automobilovým výrobcem.