Evropské neutrální státy a boj proti terorismu po roce 2001 - Hynčíková, Karolína; Rolenc, Jan Martin, 1980-; Strnad, Michal; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2021)
Bakalářská práce se zabývá komparací evropských neutrálních zemí Finska, Švédska a Švýcarska, a jejich bojem proti terorismu. Státy byly vybrány záměrně, jelikož každý z nich má jinou zkušenost s neutralitou, což by mohlo mít také vliv na jejich boj proti terorismu. Srovnání probíhá na základě dvou vytyčených přístupů – strategie války proti terorismu a strategie boje proti terorismu, v období od teroristických útoků 11. září 2001 do současnosti. Cílem práce je komparace zvolených států v oblasti boje proti terorismu z hlediska jejich aktivity. Výsledkem je pak zodpovězení třech výzkumných otázek: 1) Který ze států – Finsko, Švédsko či Švýcarsko – je nejvíce a nejméně aktivní v rámci boje proti terorismu?; 2) Jak se zvolené státy podílí na boji proti terorismu?; 3) Souvisí míra jejich aktivity s jejich neutralitou, eventuálně jak? Práce je zpracována jako komparativní studie a je rozčleněna do čtyř kapitol. První kapitola se zabývá bojem proti terorismu, druhá kapitola teoreticky vymezuje pojem neutralita a její současnou roli v mezinárodních vtazích, třetí kapitola se zabývá charakterizování neutrality států komparace. Poslední kapitola se věnuje jednotlivým státům a jejich boji proti terorismu. Bylo zjištěno, že stát, který má neutralitu kodifikovanou a zmiňuje ji ve své zahraniční strategii, je méně aktivní než stát, který neutralitu kodifikovanou nemá a ani ji explicitně nezmiňuje ve své zahraniční strategii.
Vedoucí práce: Jan Martin Rolenc
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2021
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2021
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní studia - diplomacie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses