Udržitelný rozvoj národního parku Šumava – Oblast Boubínsko - Frühaufová, Nikola; Vaníček, Jiří, 1944-; Dvořák, Antonín; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2021)
Diplomová práce se zabývá analýzou cestovního ruchu a jeho vývojem v oblasti Boubína na Šumavě. Vrchol Boubín je součástí Chráněné krajinné oblasti Šumava a je vyhledávaným turistickým cílem. Hlavním cílem práce je zmapování současného stavu cestovního ruchu v oblasti Boubínského pralesa, zhodnocení rozvoje a možných následků, které by neřízený a příliš markantní nárůst cestovního ruchu mohl způsobit. Součástí je i diskuse možných řešení. Teoretická část shrnuje principy udržitelného rozvoje, ale zabývá se i historickým vývojem ochrany přírody nejen v Čechách, ale i v rámci Evropy a Evropské unie. V rámci primárního výzkumu bylo provedeno dotazníkové šetření za účelem zhodnocení pohledu turistů, kteří oblast navštívili. Druhou část výzkumu tvoří tři hloubkové rozhovory s představiteli interesovaných institucí v oblasti. Práce zahrnuje diskusi navrhovaných řešení pro udržitelnější rozvoj cestovního ruchu v této lokalitě.
Vedoucí práce: Jiří Vaníček
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2021
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2021
Způsob přístupu: Internet
Keywords: cestovní ruch [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses