Analýza trhu komerčních nemovitostí v ČR - Janoštík, Ondřej (2021)
Diplomová práce je zaměřena na trh komerčních nemovitostí v České republice, a to jak z hlediska výstavby, tak každodenního provozu těchto nemovitostí. Cílem práce bylo detailnější poznání soudobého prostředí na trhu komerčních nemovitostí v České republice a jeho největších trendů. Cílem práce bylo také zjistit, jaký dopad měla vládní opatření související s pandemií COVID-19 na tento trh a jak jej ovlivní do budoucna. V první části práce je trh komerčních prostor charakterizován pomocí literární rešerše, dále jsou vymezeny dílčí subjekty a segmenty tohoto trhu. Dále je detailněji popsán český trh komerčních nemovitostí od historického vývoje po současnost a jsou představeny také významné společnosti na trhu komerčních nemovitostí v ČR. Empirická část práce mapuje aktuální situaci na českém trhu komerčních nemovitostí formou vlastního kvalitativního výzkumu. Výzkum je zaměřen na výstavbu komerčních nemovitostí v ČR, provoz komerčních nemovitostí a také na dopady pandemických opatření na tento trh. Výzkumu se zúčastnili informanti významných společností českého trhu s komerčními nemovitostmi. Bylo mimo jiné vyzkoumáno, že nejdelší fází developerského procesu bývá povolovací proces a také, že jedním z hlavních trendů ve výstavě je energetická šetrnost budov a zapojení veřejnosti zejména u velkých a rozsáhlých developerských projektů. Dále byl zkoumán trend růstu cen nemovitostí právě v největších českých městech, proces výběru nájemce pro komerční plochu lišící se napříč jednotlivými segmenty trhu, spokojenost se stávajícími nájemci prostřednictvím dotazníkových šetření a průměrná délka nájemních smluv. Pandemie měla nemalý vliv na výstavbu všech komerčních prostor. Nejvíce zasaženými segmenty jsou hospitality a retail, zejména nákupní centra, nejméně zasaženým