Přednost práva EU ve vztahu k vnitrostátním právním řádům členských států - Pašek, Adam; Grmelová, Nicole, 1975-; Pohl, Michal; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2021)
Tato bakalářská práce se věnuje tématu přednost práva EU ve vztahu k vnitrostátním právním řádům členských států. Cílem práce je pomocí metod popisu a analýzy objasnit problematiku přednosti práva EU před vnitrostátními právními řády členských států. Dále za použití metody komparace představit rozdílné postoje ve vybraných členských státech k ohrožení suverenity. V neposlední řadě je cílem nalézt odpověď na klíčovou otázku, zda je skutečně ohrožena suverenita členských států. Práce se zaměřuje na činnost vnitrostátních soudů i Soudního dvora EU. Zabývá se historickými i aktuálními rozsudky, které se týkají rozporu mezi unijním právem a právem členských států. Věnuje se i porovnání postojů ústavních soudů členských států k zásadě přednosti a zkoumá rozdíly ve vnímání této zásady proti institucím EU. V závěru se zaobírá tím, jak je vnímaná činnost EU v jednotlivých státech a zda v důsledku této činnosti státy přicházejí o svoji suverenitu.
Vedoucí práce: Nicole Grmelová
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2021
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2021
Způsob přístupu: Internet
Keywords: podnikání a právo [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses