Právní a ekonomické aspekty tzv. základního (nepodmíněného) příjmu - Hartová, Nikol (2021)
Tato bakalářská práce představuje koncept základního nepodmíněného příjmu a upozorňuje na právní a ekonomické aspekty, které by musely předcházet jeho zavedení. V teoretické části práce mapuje historický kontext vývoje samotné idey garantovaného příjmu a identifikuje klíčové charakteristiky takového konceptu. V praktické části je podrobně rozebrána právní úprava evropské občanské iniciativy, jako relativně nového nástroje přímé participace občanů na tvorbě politik EU. Dále je představena a analyzována evropská občanská iniciativa prosazující nepodmíněný příjem v celé Evropské unii. Zjištěné argumenty a předpoklady této iniciativy jsou dále komparovány se závěry vybraných experimentů, které již v minulosti testovaly dopady zavedení nepodmíněného příjmu.