Dopad krizí 2009 a 2020 na sektor služeb v Evropské unii - Valínová, Anna; Hnát, Pavel, 1981-; Abdallah, Kareem Issam; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2021)
Tato bakalářská práce se zabývá porovnáním dopadů krizí 2009 a 2020 na sektor služeb v Evropské unii pomocí porovnání meziročních změn v exportu a importu jednotlivých kategorií služeb. Hlavním cílem této práce je určit a porovnat dopad krize 2009 a 2020 na sektor služeb ve státech Evropské Unie. Současně je práce zaměřena na odhalení a popsání výši dopadů krizí na kategorie služeb v EU a na určení nejvíce zasažených kategorií služeb a států EU. V první kapitole je vysvětleno dvanáct kategorií služeb dle EBOPS 2010, které jsou později sloučeny do hlavních čtyř kategorií dle UNCTAD. Dále práce uvádí regulace sektoru služeb pomocí indikátorů OECD a indexu přísnosti. V druhé kapitole je uveden význam služeb pro státy EU pomocí obchodu se službami (v % HDP) a zaměstnanosti ve službách (v % celkové zaměstnanosti). Následně je v poslední části uvedena analýza, která porovnává meziroční změny 2008/09 a 2019/20 v jednotlivých hlavních kategorií služeb.
Vedoucí práce: Pavel Hnát
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2021
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2021
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní obchod [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses