Srovnání zdanění společnosti s ručením omezeným ve vybraných zemích EU a Ruska - Vladyka, Daniel (2021)
Každým rokem se počet nově založených společností s ručením omezeným zvyšuje. Jedná se o jeden z nejrozšířenějších typů právnické osoby. Zakladatelé se musí při zakládání vypořádat s mnoha překážkami a seznámit se s komplikovanými pravidly jako například, podle jakého zákona a jak se taková společnost zakládá, jaké orgány musí zřídit, ale také jak probíhá zdanění. Daně tvoří nedílnou součást jakékoliv činnosti. Porozumění a porovnání právní úpravy daní v jednotlivých státech dává prostor zakladatelům se efektivně rozhodnout, kde by mohlo být výhodné založit danou společnost. V této souvislosti se nesmí zapomínat na smlouvy o zamezení dvojího zdanění, které řeší přeshraniční situace. Ty poskytují upravená pravidla na poli přeshraničních operací. Čím více informací zakladatel má, tím přesnější může udělat rozhodnutí. Daně nejsou výjimkou, jelikož za každou případnou chybu, kterou zakladatel udělá, může být potrestán nemalými sankcemi.