Hudba jako prostředek soft power – odraz války ve Vietnamu v hudební tvorbě amerických interpretů - Zeman, Marek (2021)
Tato bakalářská práce se zabývá hudbou jako prostředkem měkké moci, konkrétně americkou hudbou vztahující se k válce ve Vietnamu. Cílem práce je objasnit, jaké pohledy a témata dominují v hudební tvorbě vztahující se k válce ve Vietnamu a jakým způsobem tato tvorba odráží a formuje vnímání války americkou veřejností, včetně vojáků, kteří ve Vietnamu sloužili. Na základě analýzy odborných publikací, autobiografií, rozhovorů i samotných dobových nahrávek představí práce válku ve Vietnamu nejen jako významný válečný konflikt, ale i jako sociální revoluci a změnu v americké společnosti, mentalitě a postoji k autoritativní moci.