Význam screeningu priamych zahraničných investícií v EÚ v kontexte medzinárodných ekonomických vzťahov - Dudášová, Simona; Grmelová, Nicole, 1975-; Trávníčková, Zuzana, 1977-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2021)
Práca skúma význam screeningu priamych zahraničných investícií v EÚ v kontexte medzinárodných ekonomických vzťahov. Prvá časť práce sa zameriava na teoretické ukotvenie práce. Kapitola tak čitateľovi prináša vymedzenie samotného pojmu priama zahraničná investícia, rôzne definície tohto pojmu a zároveň efekty, ktoré so sebou priame zahraničné investície prinášajú. Tieto efekty sú následne vysvetlené a kategorizované. Druhá kapitola dôsledne rozoberá screening priamych zahraničných investícií v rámci Európskej únie. V tejto podkapitole sú rozoberané dôvody pre vznik Nariadenia, ktoré stanovuje minimálne štandardy pre národné mechanizmy preverovania priamych zahraničných investícií, aok aj prístup štátov k Nariadeniu. V oslednej časri kapitoly je pozornosť zameraná konkrétne na priame zahraničné investície prúdiace z Číny. Tretia kapitola približuje problematiku na príklade konkrétneho vybraného regiónu – Českej republike, pričom analyzuje tamojšiu povahu investícií prúdiacich z Číny, ako aj národný screeningový mechanizmus v krajine, jeho silné a slabé stránky a v neposlednom rade aj mieru ochrany voči zahraničným, respektíve čínskym priamym zahraničným investíciám.
Vedoucí práce: Nicole Grmelová
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2021
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2021
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní studia - diplomacie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses