Předpokládané právní a ekonomické dopady návrhu dohody EU-Mercosur na trh ČR - Žatečka, Daniel (2021)
Tato bakalářská práce se zabývá návrhem nové dohody mezi Evropskou unií a Mercosurem, konktrétně předpokládanými právními a ekonomickými dopady na trh ČR. Teoretická část nejprve představuje historický kontext vývoje samotného Mercosuru, dále pak vývoj vztahů Mercosuru s Evropskou unií. Také se věnuje obchodním vztahům České republiky se zeměmi Mercosuru, zejména s Argentinou a Brazílií. Druhá část je více praktická a věnuje se samotnému návrhu dohody. Analyzuje navrhované celní změny v souvislosti s dosavadní obchodní výměnou mezi Evropskou unií a státy Mercosuru. Zabývá se také kritikou dohody, která je vedena na možné nežádoucí následky vstupu dohody v platnost. V samém závěru se práce snaží odhadnout potencionální dopady na trh České republiky, obzvláště na dvě konkrétní odvětví, zemědělství a automobilový průmysl.