Význam sportovních akcí pro cestovní ruch v destinaci - Levorová, Eva (2021)
Diplomová práce se zaměřuje na význam sportovních akcí Jizerská padesátka, Zlatá tretra, Pražský mezinárodní maraton a Grand Prix ČR pro cestovní ruch. Výstupem by mělo být zjištění, jak konání určité sportovní události může ovlivnit cestovní ruch v destinaci i destinaci samotnou. Cílem první kapitoly je přiblížení pojmu sportovní cestovní ruch, destinace a event tourism z pohledu několika autorů a nastínění tzv. multiplikačního efektu, který se existencí této specifické formy cestovního ruchu v destinaci objevuje. Druhá kapitola se zabývá faktory, jenž destinaci ovlivňují z ekonomického, enviromentálního a sociálního hlediska. Ve třetí kapitole jsou popsány základní informace o sportovním eventu i destinaci, dále jsou znázorněny data o návštěvnosti za uplynulé roky a rovněž jaký dopad má pořádání sportovní akce na rozvoj cestovního ruchu v konkrétní destinaci. K rozboru osobních rozhovorů s provozovateli ubytovacích zařízení dochází ve čtvrté kapitole. V závěru práce jsou shrnuta přechozí zjištění a vyvozeny závěry z provedené analýzy a rozhovorů. Diplomová práce zohledňuje výhradně aspekty strany nabídky a zjišťuje, že sportovní eventy mají vliv jak na obsazenost hotelu, tak na cenu. Díky eventům si dokonce někteří hosté prodlužují délku pobytu v destinaci.