Dobrovolnický cestovní ruch na ekologických farmách v Karlovarském kraji - Kotrčová, Magdaléna (2021)
Tématem bakalářské práce je zhodnocení nabídky a poptávky v rámci dobrovolnického cestovního ruchu na ekologických farmách v Karlovarském kraji. První kapitola je zaměřena na vymezení základních pojmů v oblasti venkovského cestovního ruchu a jeho udržitelných forem, jako je ekoturismus a agroturismus. Cílem druhé kapitoly je definovat dobrovolnický cestovní ruch a jeho specifika, pozitivní i negativní vlivy a v neposlední řadě uvést některé organizace, jenž podporují volunturismus na ekologických farmách v národním i mezinárodním měřítku. Praktická část je založena na primárním výzkumu, kterému předchází kapitoly objasňující základní informace o použitých metodách, respondentech a zkoumaných farmách. Respondenty byli potenciální dobrovolníci a zainteresovaní cestovatelé, jakož i zastupitelé vybraných ekofarem. Dotazníkové šetření i hloubkové rozhovory byly strukturovány tak, aby zodpověděly stanovené výzkumné otázky, které byly zaměřeny na oblast povědomí o této formě cestování, potenciální zájem se účastnit dobrovolnického cestovního ruchu a očekávání od takového typu pobytu. Poslední kapitola navrhuje případná řešení a doporučení pro budoucí rozvoj vybraných ekologických farem. Hlavní závěry práce dokládají, že očekávání eventuálních dobrovolníků se v mnohém často potkávají s realitou a že existuje prostor pro zlepšení propagačních forem, které vybrané ekofarmy aplikují.