Vývoj obchodních vztahů mezi Srbskem a Kosovem - Mićević, David (2021)
Bakalářská práce je zaměřena na obchodní vztahy Srbska a Kosova s důrazem na vývoz a dovoz zboží. Jejím cílem je zhodnotit vývoj srbsko-kosovských obchodních vztahů od roku 2008 a zmapovat obchodní krizi, která trvala od konce roku 2018 až do první poloviny roku 2020. Výzkumnou otázkou bakalářské práce je, jaký měla kosovskými úřady uvalená cla vliv na vzájemnou obchodní výměnu se zbožím. První kapitola práce charakterizuje a poté komparuje ekonomiky Srbska a Kosova za pomoci vybraných makroekonomických ukazatelů. Druhá kapitola přináší pohled na kontext vztahů mezi dvěma entitami, vzájemné překážky obchodu či členství v multilaterálních dohodách a analyzuje vývoj obchodní výměny mezi roky 2008 a 2019. Součástí práce je také shrnutí události v rámci obchodní krize, která byla vyvolána jednostranným uvalením cel na zboží pocházející ze Srbska, a popsání vlivu zavedených cel na hodnotu a komoditní strukturu vzájemného obchodu.