Vyhodnocení postavení vybraných značek koncernu VW na českém trhu - Novotný, Vojtěch (2021)
Cílem této bakalářské práce je na základě vlastního výzkumu vyhodnotit postavení značek Audi, Seat, Škoda Auto a Volkswagen mezi sebou v koncernu VW AG, jakož i určit, jak jsou značky a rozdíly mezi nimi vnímány v očích zákazníků i dealerů a jakou roli hraje velmi obdobný softwarový i hardwarový základ, jímž je u porovnávaných vozů koncernová platforma MQB. Šetření proběhlo na modelech, které zkoumané značky nabízí jako zástupce nižší střední třídy. Těmi jsou Audi A3, Seat Leon, Škoda Octavia a VW Golf. Jako výzkumná metoda byly zvoleny hloubkové rozhovory. Ty byly v zájmu diverzifikace vedeny jak s představiteli vybraných značek, tak se zákazníky aktuálních generací zkoumaných modelů. Ve většině aspektů vyšly najevo podobné rysy uvažování majitelů stejných modelů. Výzkum však prokázal i značnou míru neshody v důležitých faktorech. Závěrem vyplynulo, že ačkoliv jsou zkoumané modely do vysoké míry velmi podobné produkty, někteří zákazníci mezi nimi vnímají výrazné rozdíly. Naplňuje se tak podstata koncernové hierarchie značek a můžeme konstatovat, že positioning a cílení na odlišné typy zákazníků se skutečně daří. Lze potvrdit, že značky ani modely na sobě nekanibalizují a zákazník má svobodnou a širokou možnost volby.