Věrnostní program jako nástroj marketingové komunikace společnosti CrossCafe original s.r.o. - Balášová, Marie; Volfová, Jitka, 1982-; Štangler, David; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2021)
Hlavním cílem bakalářské práce je zhodnotit spokojenost stávajících zákazníků s věrnostním programem společnosti CrossCafe original s.r.o. a na základě analýzy věrnostního programu jako nástroje marketingové komunikace navrhnout možná doporučení na zvýšení efektivnosti tohoto programu a zvýšení spokojenosti zákazníků. Teoretická část se zabývá vymezením základních pojmů jako je marketing, marketingová komunikace a poté představuje jednotlivé složky komunikačního mixu. Dále je popsán zákazník a jeho spokojenost. Stěžejní kapitolou je problematika věrnostních programů, kde je mimo jiné provedena analýza mezinárodních konkurenčních firem na českém trhu. Následně je proveden kvantitativní výzkum v podobě dotazníkového šetření, kterého se zúčastnilo 2 985 respondentů. Na závěr práce jsou formulovány návrhy a doporučení, jež by do budoucna mohly posloužit firmě jako podklad pro plánovanou úpravu její marketingové komunikace, zejména jejího věrnostního programu.
Vedoucí práce: Jitka Volfová
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2021
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2021
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní obchod [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses