Faktory ovlivňující spotřební chování generace Y při výběru sportovního zboží - Motalík, Petr; Sadílek, Tomáš; Volfová, Jitka, 1982-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2021)
Tématem této práce je zjištění a analýza hlavních faktorů ovlivňujících spotřební chování generace Y při výběru sportovního zboží v České republice. Cílem práce je vyhodnocení a určení hlavních faktorů působících na nákupní rozhodnutí mladých spotřebitelů, spadajících do generace Y, na trhu se sportovním zbožím. Práce je členěna do 5 kapitol, kdy první z nich představuje teoretické poznatky, potřebné pro uvedení do problematiky. Druhá kapitola seznamuje čtenáře se specifiky trhu se sportovním zbožím v ČR, hlavními aktéry, trendy a jeho významností v rámci celého maloobchodu v ČR. Mimo to jsou diskutovány i spotřební výdaje a postoj české společnosti vůči sportování. Zbylé kapitoly se věnují praktické části práce, a to konkrétně realizaci vlastního marketingové šetření. Pro vlastní výzkum byla využita metoda kvantitativního dotazníkového šetření. Pro práci se získanými daty byly stanoveny hypotézy, jež byly dále testovány pomocí statistických metod, které byly vybrány dle typu dat. Konkrétně se jednalo o dvouvýběrové t-testy, Chí-kvadrát test nezávislosti či analýzu rozptylu ANOVA. K vyhodnocení a určení hlavních faktorů byla provedena faktorová analýza. Poslední kapitola zohledňuje poznatky vlastního výzkumu v podobě sestavení doporučení pro zlepšení komunikace retailerů se sportovním zboží vůči generaci Y.
Vedoucí práce: Tomáš Sadílek
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2021
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2021
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní obchod [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses