Vztahy mezi USA a EU po nástupu Donalda Trumpa - Pohludková, Tereza; Dubský, Zbyněk, 1974-; Eichler, Jan, 1952-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2021)
Po vítězství Donalda Trumpa v amerických prezidentských volbách na konci roku 2016 následovala řada změn v zahraniční politice USA a přehodnocení základních priorit země. Jednou ze změn byl i přístup k transatlantickým vztahům. Diplomová práce si klade za hlavní cíl analýzu tweetů Donalda Trumpa směrem k Evropské unii, která bude porovnána s reálnou podobou vztahu mezi USA a EU po nástupu Donalda Trumpa. Jakou formu komunikace používal bývalý americký prezident Donald Trump ve vztahu s EU skrze svůj účet Twitter a odrážely jeho tweety skutečnou podobu vztahu? Jak se změnily ekonomické, bezpečnostní a politické vztahy mezi USA a EU po nástupu Donalda Trumpa? V první části práce budou vysvětleny definice, které jsou podstatné pro pochopení kontextu – zahraniční politika, zahraniční politika USA a transatlantické vztahy. V druhé části práce bude nejprve provedena analýza příspěvků na Twitteru bývalého prezidenta Donalda Trumpa směrem k EU a následně analýza vztahů mezi USA a EU. Práce je koncipována jako případová studie a bude použita metoda analýzy a komparace. Každá rovina vztahů bude zkoumána na základě kvantitativních a kvalitativních ukazatelů.
Vedoucí práce: Zbyněk Dubský
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2021
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2021
Způsob přístupu: Internet
Keywords: evropská integrace [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses